-

Historia afrodyzjaków

6 sierpnia 2014

Najważniejsze działanie afrodyzjaków polega na tym, że zmniejszają lęk, a zwiększają poczucie własnej atrakcyjności i dodają pewności siebie. Różnorodne afrodyzjaki były stosowane już od najdawniejszych czasów w niemal wszystkich znanych nam kulturach. Niektóre mające pobudzić i spotęgować erotyczne doznania do dziś inspirują kochanków. Słynna Kamasutra zalecała spożycie przed stosunkiem szparagów z melasą, gotowanych w mleku bawolic, przyprawionych lukrecją oraz ryżu z jajami wróbla, gotowanymi z miodem i tymże mlekiem. W Chinach najczęściej używano żeńszenia, cynamonu, wodorostów, siarki, igieł sosnowych, wątroby rozmaitych zwierząt, wydzielin gruczołów płciowych zwierząt znanych z siły i drapieżności. Popularne były rogi zwierząt, rośliny i grzyby o kształtach fallicznych. Z kolei grecka literatura erotyczna zalecała marchew, cebulę, jajka, trufle, miód i ananasy, a także jesiotra, kraby, ślimaki, krewetki. Rzymianie wzbogacili ten zestaw afrodyzjaków o genitalia zwierząt uważanych powszechnie za wybujałe seksualnie i dzikie: osłów, wilków i jeleniów. W każdej epoce i w każdym zakątku świata rolę afrodyzjaków odgrywały przyprawy takie jak: pieprz, imbir, goździki.


Leave a reply